Afstuderen
Afstuderen betekent het succesvol afronden van een studie. Hiervoor moet je ten eerste je propedeuse én alle studiepunten van alle studiejaren hebben gehaald. Tot slot sluit je je studie nog af met een afstudeerscriptie. oftewel een verslag of onderzoeksrapport op basis van je eigen afstudeeronderzoek en/of afstudeerstage waarmee je je opleiding afrondt.
Bindend studieadvies (BSA)
Aan het einde van het eerste studiejaar op het hbo (of wo) krijgt iedere student een bindend studieadvies (BSA) over de voortgang van de studie. Is deze positief, dan kun je de studie voortzetten. Is deze negatief, dan moet je stoppen. Je kunt in het hoger onderwijs namelijk niet blijven zitten. Hoeveel studiepunten je minimaal nodig hebt, hangt af van de onderwijsinstelling én de studie, maar bij Inholland ligt dit doorgaans tussen de 30 en 50 studiepunten.
Lees meer over het bindend studieadvies bij Inholland
Deficiëntie
Er wordt gesproken van deficiëntie wanneer je met jouw havo- of vwo-diploma niet voldoet aan de toelatingseisen van de studie van jouw keuze, omdat één of meer verplichte eindexamenvakken ontbreken. Deze deficiëntie kun je soms nog wegwerken door middel van een deficiëntietoets. De uitslag van deze toets bepaalt of je vervolgens wel toegelaten kunt worden.
Labs
Living labs zijn leer- en experimenteeromgevingen waarin je samen met studenten, docenten, onderzoekers en praktijkpartners werkt aan complexe maatschappelijke vraagstukken. In deze labs vervagen de grenzen tussen onderwijs, onderzoek en de beroepspraktijk, en werk je op manieren die aansluiten bij de professional van de 21ste eeuw. Sommige labs worden door Inholland geïnitieerd, bij andere sluit je aan als partner in bredere samenwerkingsverbanden.
Leerroute
Bij sommige studies van Inholland heb je de mogelijkheid om uit verschillende leerroutes te kiezen, zodat je kunt studeren op een manier die het beste bij jou past. Je hebt hierin de keuze tussen de voorgestructureerde route, de gemengde route of de zelfgestuurde route. Welke route bij jou past, hangt af van de mate waarin jij al zelfstandig jouw studie en leerproces kunt plannen en sturen, én of je al praktijkervaring hebt.
Minor
Iedere hbo-student volgt verplicht een half jaar onderwijs naar keuze, bedoeld om je verder te verdiepen in je huidige studie óf om je kennis te verbreden. Je kunt er namelijk voor kiezen een minor te volgen die aansluit op je bachelor, maar je kunt ook ‘een uitstapje’ maken naar een compleet ander werkveld. Hierdoor krijg je nieuwe inzichten én onderscheid je jezelf van je medestudenten, wat een positief effect kan hebben op je carrièreperspectief.
Periodes
Ieder studiejaar is opgedeeld in periodes en semesters (zie ‘semesters’ voor verdere uitleg). Tijdens iedere periode volg je andere vakken, al kan het soms zijn dat sommige vakken meerdere periodes of een heel semester doorlopen. Ook wordt elke periode in principe afgesloten met een tentamen, opdracht of project. Hoelang één periode duurt, verschilt per onderwijsinstelling, maar bij Inholland is dit doorgaans tien weken.
Propedeuse
Een propedeuse is eigenlijk een tussentijds diploma waarmee je groen licht krijgt voor de rest van je hbo-bachelor, of waarmee je eventueel al kunt doorstromen naar de universiteit. Om je propedeuse te behalen, moet je binnen de eerste twee studiejaren alle vakken en alle 60 bijbehorende studiepunten van het eerste jaar halen.
Lees alles wat je moet weten over het behalen van je propedeuse
Selectie / numerus fixus
Numerus fixus
Sommige opleidingen van Inholland – waaronder Mondzorgkunde en Verloskunde – hanteren een numerus fixus. Dit betekent dat er voor deze opleidingen een maximumaantal eerstejaarsstudenten wordt toegelaten. De reden hierachter kan bijvoorbeeld te maken hebben met een krappe arbeidsmarkt, een tekort aan stageplekken of beperkte faciliteiten bij de opleiding. Om te bepalen welke studenten toegelaten worden, vindt er een selectieprocedure plaats.
Lees alles wat je moet weten over numerus fixus
Selectie
Bij sommige opleidingen wordt er geen numerus fixus gehanteerd, maar vindt er een selectieprocedure plaats in de vorm van tests, onderzoeken of audities. Denk hierbij aan de opleidingen Muziek (selectie en auditierondes), Sportkunde (sportmedisch onderzoek) en de Associate degree Electronic Music (audities).
Semester
Ieder studiejaar is opgedeeld in twee semesters, wat wil zeggen dat een semester dus eigenlijk een half collegejaar is. Een semester bestaat vervolgens weer uit meerdere blokken.
Stage
Tijdens je hbo-bachelor loop je altijd minimaal één, maar soms ook twee of zelfs meer periodes stage. Je gaat een vooraf bepaalde periode aan de slag bij een werkplek die aansluit op jouw studie. Hierdoor doe je al vroeg werkervaring op en kun je je opgedane kennis in praktijk brengen. Vaak loop je stage vanaf het tweede, derde of vierde studiejaar, maar er zijn ook opleidingen waarbij je al vanaf het eerste jaar stageloopt. Ook zijn er studies waarbij je zelfs het hele jaar door een paar dagen per week stageloopt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de pabo, of opleidingen in de zorg.
Studiepunten
Studiepunten worden ook wel ECTS genoemd, wat staat voor ‘European Credit Transfer and Accumulation’. Deze punten verdien je voor elk afgerond onderdeel van je opleiding. Zo krijg je punten voor een behaald tentamen, een stage die je met een voldoende hebt afgerond of voor het voltooien van je minor, projecten en verslagen. Zowel je propedeuse als je bachelor kun je alleen voltooien als je alle studiepunten hebt behaald.